Larissa van Hal

Ze is jong en ambitieus. Larissa van Hal heeft als jonge wijkverpleegkundige al veel werkervaring op kunnen doen. En ze is nog lang niet uitgeleerd.
"Na mijn opleiding heb ik vier jaar elders in een verpleeghuis gewerkt, daarna acht maanden in een ziekenhuis en sinds kort werk ik bij de Zorgboog als wijkverpleegkundige. In het verpleeghuis waar ik werkte, heb ik veel gedaan: stagiaires begeleid, projecten gedraaid en meegeholpen met de opstart van het elektronisch cliënt dossier. Hierdoor heb ik als beginnende verpleegkundige, flink mijn rugzakje kunnen vullen. Ik had daar met name met somatische cliënten te maken. Na vier jaar wilde ik wat anders en ben ik in een ziekenhuis gaan werken. Helemaal prima hoor, maar het paste niet zo goed bij mij. Mensen gaan na een opname van twee à drie dagen meestal weer naar huis. Bovendien was ik daar meer bezig met 'technische zorg' (verpleegtechnische handelingen) en het voelde voor mij soms een beetje als lopendebandwerk."


"Het mooie aan dit vak is ook het vertrouwen dat je krijgt van de cliënten."



Vertrouwen

"Als wijkverpleegkundige heb je zelf meer de regie, kun je echt contact maken met de cliënten en leer je ze steeds beter kennen. Zo kom je er achter wat iemands wensen en gewoontes zijn en blijft er meer tijd over om net dat beetje extra voor ze te betekenen, zoals een praatje maken of samen een kopje theedrinken. Het mooie aan dit vak is ook het vertrouwen dat je krijgt van de cliënten. Ze tellen erop dat je komt en geven zich soms letterlijk en figuurlijk bloot. Een veel gehoorde misvatting is dat we als wijkverpleegkundige nooit ergens tijd voor hebben. Daar ben ik het niet mee eens. We worden echt niet op onze vingers getikt als we vijf minuten langer bij iemand binnen zijn.



Doorgroeimogelijkheden

Ik heb nog genoeg ambities. Zo wil ik graag zorgcoördinator worden en daarna een scholing volgen om zelf te mogen indiceren. Als wijkverpleegkundige ben je nooit uitgeleerd. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden, zoals een specialisatie in diabetes, wondzorg of oncologie. Bij de Zorgboog kun je allerlei scholingen volgen en er worden regelmatig leuke symposia georganiseerd. Zo blijft het boeiend. Als ik naar mijn moeder kijk (zij werkt al 31 jaar bij de Zorgboog als verzorgende) dan kan ik het hier nog lang volhouden!"